Kolonoskopija – endoskopinė procedūra storajai žarnai ištirti ir gydyti – padeda laiku diagnozuoti patologinius pakitimus (uždegimus, polipus, navikus ir kt).
Po konsultacijos su gydytoju specialistu, procedūra atliekama atsižvelgus į individualius negalavimus. Jos metu pagal poreikį paimami audinių gabalėliai biopsijai, šalinami augliai, stabdomas kraujavimas.
Tyrimas atliekamas be skausmo, nes taikoma bendrinė (intraveninė) nejautra. Jūsų paslaugoms – pilvo chirurgas Marijus Ambrazevičius.
Rekomenduojame pasirūpinti, kad lydintis asmuo po procedūros galėtų pasirūpinti paciento grįžimu į namus.
Kolonoskopijos tyrimo metu visas žarnynas turi būti visiškai tuščias, todėl prieš procedūrą rekomenduojama laikytis rekomendacijų ir vartoti vidurius laisvinančius vaistus, padėsiančius jį išvalyti.
Procedūros atlikimo dieną pacientas turi būti nevartojęs skysčių ir maisto (išskyrus tuos atvejus, kai vaistus būtina išgerti dėl lėtinės ligos – tuomet juos galima užsigerti nedideliu gurkšniu vandens).
2-3 d. iki planuojamos procedūros venkite grūdinių kultūrų, sėklų, riešutų, ne baltos spalvos vaisių, ir daržovių.
Tyrimo išvakarėse laikykitės dietos: pusryčiams galite suvalgyti virtą kiaušinį, žiupsnį ryžių iki 9 val. ryto. Likusią dienos dalį – iki 2 litrų skaidrių skysčių vartojimas. Griežtai ribokite alkoholinius gėrimus, pieno produktus, neskaidrias sultis, sriubas. Detalesnę informaciją prieš procedūrą Jums suteiks klinikos specialistai.
Suvalgykite lengvus pusryčius (pvz., virtą kiaušinį su baltos duonos riekele arba lėkštelę ryžių) iki 9 val. ryto. Likusį laiką iki procedūros vartokite tik skaidrius skysčius iki 2 l dienai.
Kaip vartoti žarnyno paruošimui skirtą tirpalą, kai kolonoskopija atliekama:
- 8-12 val. tarpsnyje iš ryto – išgerkite išvakarėse, bet ne mažiau kaip 6 val. iki numatomo tyrimo;
- 12-15 val.: dalį – išvakarėse ir tyrimo dieną, ne vėliau kaip 4 val. iki procedūros;
- 15-20 val. – tirpalą išgerkite tyrimo dieną.
Išsamesnę informaciją apie pasiruošimą kolonoskopijai Jums suteiks „Clinicus Klaipėda“ specialistai.